50x ideaal thuiswerk voor moeders

thuiswerk moeder

Steeds meer moeders kiezen voor thuiswerk. Door vanuit huis te werken heb je meer flexibiliteit in het indelen van je eigen tijd. Hierdoor hoeft je kind niet (of veel minder) naar de oppas of kinderopvang.

Steeds meer werkgevers zijn op zoek naar parttime of fulltime thuiswerkers.

Maar wat nou als jouw huidige baan dit niet toestaat, of als je op dit moment geen werk hebt? Dan vind je hier wat je zoekt! Wij hebben in dit artikel meer dan 50 ideale vacatures en beroepen voor moeders op een rijtje gezet.

Er zijn namelijk diverse manieren om geld te verdienen vanuit huis. Het is tegenwoordig prima mogelijk om als thuiswerkmoeder jouw gezin geheel of gedeeltelijk van een inkomen te voorzien.

Hieronder vind je een overzicht van mogelijkheden om geld te verdienen vanuit huis, speciaal voor moeders. Ook vind je aan het eind een aantal tips voor het succesvol combineren van thuiswerk en gezinsleven.

Welk thuiswerk past bij jou?

Welke vorm van thuiswerk het beste bij jou past is natuurlijk afhankelijk van jouw kennis en interesses, maar hangt ook af van de leeftijd van je kinderen.

Wanneer je bijvoorbeeld twee kinderen onder de 4 jaar rond hebt lopen kun je beter overdag geen telefonisch thuiswerk doen. De kans is groot dat je je telefoongesprekken vaak zult moeten onderbreken. Dit soort werk kun je uiteraard wel doen op momenten dat een partner of fijne oppas op je kinderen kan letten zodat jij ongestoord kunt werken.

Dit voorbeeld ligt natuurlijk erg voor de hand. Toch is het handig om je door middel van de onderstaande vragen een beeld te vormen van wat er op dit moment voor jou mogelijk is:

 • Ben je op zoek naar een bijverdienste of een volledig inkomen?
 • Hoeveel tijd heb je daadwerkelijk vrij voor thuiswerk?
 • Welke dagen/dagdelen ben je beschikbaar en welke absoluut niet?
 • Hoeveel geld wil je verdienen met thuiswerk?
 • Vereist het werk dat je regelmatig een bepaalde periode ongestoord moet kunnen werken en lukt het je om dagelijks/wekelijks voldoende van die momenten te pakken?
 • Moet je voor het werk ook regelmatig de deur uit en zo ja, is er dan iemand die je kinderen op die momenten kan opvangen?

Door voor jezelf de bovenstaande vragen te beantwoorden kun je nagaan welke vorm van thuiswerk voor jou het meest geschikt is en of het mogelijk is om je doel te behalen met de hoeveelheid tijd die je momenteel tot je beschikking hebt.

Soorten thuiswerk

Er zijn diverse soorten thuiswerk die geschikt zijn voor moeders. Beperk je daarbij niet tot het bestaande vacature-aanbod, maar probeer ook eens te kijken naar manieren om zelf een inkomen te creëren. Dit gaat vaak makkelijker dan je denkt!

Bestaande vacatures

Meest populair onder moeders zijn vacatures waarbij je thuiswerk verricht met de computer. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld vertaalwerk, betaalde enquêtes, affiliate marketing of het schrijven van teksten. Minder bekend, maar ook erg populair onder moeders is het chatten tegen betaling (18+). Bij al deze soorten werk kun je op elk moment je computer of laptop pakken en werken wanneer het jou uitkomt.

Creëer je eigen thuiswerk

Maar de mogelijkheden zijn veel groter dan dat. Je kunt ook je eigen thuiswerk creëren. Dus niet voor een werkgever, maar voor jezelf beginnen.

Er is heel veel mogelijk. Even verderop vind je een lijst met mogelijkheden. En mocht je last hebben van keuzestress, stel jezelf dan de volgende vragen:

 • Wat vind je leuk om te doen?
 • Waarover vragen mensen jou vaak om advies
 • Waar krijg je complimenten over?
 • Wat doe je uit jezelf graag, ook als je er niet voor betaald wordt?

Dit kan van alles zijn. Denk aan dingen als taarten bakken, geven van relatieadvies, helpen met de computer, organiseren van partijtjes, advies over de inrichting van iemands huis, hulp in de tuin, hulp bij het kiezen van de juiste kleding en accessoires.

Schrijf alles op en bedenk hoe je deze vaardigheden van jezelf om zou kunnen zetten in een dienst waarbij je anderen helpt en zelf geld verdient.

Dit kan in je eigen buurt zijn, bijvoorbeeld thema-taarten bakken voor verjaardagen, maar ook in een groter gebied. Bijvoorbeeld door middel van een website of telefonische informatielijn.

Heb je geen idee wat je leuk vindt om te doen of heb je zoveel ideeën dat je moeilijk kunt kiezen? Kijk dan waar in jouw omgeving behoefte aan is.

Hieronder een aantal voorbeelden, om maar aan te geven hoe groot de mogelijkheden zijn:

 • Bed & Breakfast beginnen
 • Bijles geven/huiswerkbegeleiding
 • Kinderfeestjes organiseren en begeleiden
 • Oppaswerk
 • Kookworkshops organiseren
 • Oppassen op dieren
 • Strijkwerk
 • Taarten bakken
 • Uitlaatservice voor honden
 • Webshop beginnen
 • Websites maken

(kijk voor meer inspiratie op 37 ideeën voor een eigen zaak vanuit huis)

Een blog beginnen

Je hebt wel zin om voor jezelf te werken, maar geen zin om met klanten om te gaan? Als blogger werk je lekker makkelijk vanuit huis, op tijden wanneer het jou uitkomt. Het kan zelfs in je pyjama als je dat wilt. Het enige wat je nodig hebt is een laptop. En het kan zelfs vanaf een smartphone als je geen laptop hebt.

Er zijn veel hobbyblogs in Nederland, maar er zijn nog maar weinig mensen die weten dat je serieus geld kunt verdienen met bloggen, laat staan hoe dat precies werkt. Belangrijk is dat je wel van schrijven houdt.

Moeilijk is het in ieder geval niet. Tegenwoordig is er vrijwel geen technische kennis meer voor nodig. Binnen een paar klikken kun je beginnen met schrijven en vaak binnen enkele weken al je eerste geld verdienen.

Alles weten over hoe je een website start en daar geld mee kunt verdienen? Lees meer in het artikel Geld verdienen met een eigen website

Onderscheid jezelf

Als je de zoveelste fotograaf bent of de zoveelste webshop begint heb je te maken met heel veel concurrentie. Onderscheid jezelf en zorg ervoor dat juist jij de persoon bent die ze zoeken.

Bijvoorbeeld dat je niet zomaar een fotograaf bent, maar dat je je gespecialiseerd hebt in zwangerschapsfotografie en een eigen website hebt met daarop voorbeelden van foto’s van moeders die op hun mooist zijn gefotografeerd met hun zwangere buik.

Probeer origineel te zijn zodat je opvalt en mensen speciaal voor jouw diensten kiezen. Bied je bijvoorbeeld bed&breakfast aan, dan kun je kiezen voor een bepaald thema. Een prachtig voorbeeld is logeren bij de Koningin van Pieterburen.

Volg een cursus om je kansen te vergroten

Thuiskapper, tekstschrijfster, masseuse, vertaler, gewichtsconsulent(e), weddingplanner… dit zijn allemaal mogelijkheden om geld te verdienen vanuit huis. Onderaan deze website vind je een handig overzicht van cursussen waarmee je binnen zeer korte tijd een eigen inkomen kunt verdienen. In deze cursussen leer je ook hoe je stap voor stap een eigen zaak opzet.

Combineren van thuiswerk en gezinsleven

thuiswerk vader

Er zijn een aantal valkuilen die je in de gaten moet houden wanneer je vanuit huis werkt.

Planning

Probeer je werk op vaste momenten te plannen zodat je niet aan het eind van de dag nog met een stapel werk zit. Wanneer je op vaste momenten werkt dan biedt dit ook duidelijkheid voor (oudere) gezinsleden. Je kunt op vaste tijdstippen werken, maar ook op bepaalde vaste momenten. Bijvoorbeeld na het warm eten of tijdens de middagdutjes. Kijk ook even bij de mogelijkheden voor thuiswerk in de avonduren.

Zonder je af

Op een eigen plek word je minder snel gestoord door je gezinsleden. Ook raak je minder snel afgeleid door huishoudelijke klussen die nog moeten gebeuren. Andersom moet je ook proberen te voorkomen dat je op “gezinstijden” nog steeds met je werk in je hoofd zit. Probeer werktijd en gezinstijd duidelijk te scheiden. Leg eventueel een notitieblok neer zodat je eventuele zaken die je te binnen schieten op kunt schrijven zodat je hoofd weer “leeg” is.

Afspraken

Stel duidelijke grenzen (ook voor jezelf) qua werktijd, plaats waar je werkt (niet gestoord willen worden) en aandacht zodat je je kunt focussen op je werk. Hierdoor krijg je meer gedaan in minder tijd. Dat geeft jou een prettig gevoel omdat je efficiënt kunt werken. En er blijft meer tijd over voor je gezin.

Neem je eigen bedrijf serieus

Heb je je eigen thuiswerk gecreëerd? Dan mag je daar best trots op zijn!

 • Praat erover, deel visitekaartjes uit.
 • Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen door het volgen van cursussen en bezoeken van evenementen met betrekking tot jouw vakgebied.
 • Promoot jezelf op beurzen en adverteer in plaatselijke kranten of dmv het ophangen van flyers op daarvoor geschikte plekken.
 • Zoek contact met andere ondernemers in je omgeving met gelijksoortige klanten zodat jullie elkaar kunnen aanbevelen.

Het beste thuiswerk voor moeders

Eén van de meest geschikte soorten thuiswerk voor moeders is affiliate marketing. Daarbij heb je de complete vrijheid in het indelen van je eigen tijd en zijn achtergrondgeluiden geen bezwaar.

Meer weten? Bekijk dan eens het artikel Affiliate Marketing voor Beginners.

Bewaren

Bewaren

Bewaren
Bekijk het overzicht van alle actuele thuiswerk vacatures.

Op de hoogte blijven van nieuwe vacatures? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief en meld je aan op ons Telegram kanaal.