Thuiswerk en belasting

Als thuiswerker kun je te maken krijgen met extra belastingregels. Voor mensen in loondienst gelden andere regels dan voor freelance thuiswerkers en zzp’ers. Thuiswerken is in veel beroepen eerder norm dan uitzondering. In dit artikel duiken we in de wereld van thuiswerkvergoedingen en belastingen.

Belastingen en thuiswerk

Thuiswerkplek vergoeding

Werk je thuis voor een werkgever? Dan kan deze een belastingvrije vergoeding per dag geven voor de gemaakte kosten.

Aftrekbare kosten

Een deel van de kosten die je maakt als thuiswerker zijn aftrekbaar voor de belastingen. Belangrijk om te weten is dat je alleen zakelijke kosten mag aftrekken en geen privékosten.

Wel aftrekbaar:

  • zakelijke telefoongesprekken
  • zakelijk gereden kilometers
  • werkkleding met logo van minimaal 70 cm2

Niet aftrekbaar:

  • Eten dat je genuttigd hebt onder werktijd
  • Gas, water en licht
  • Telefoonabonnement thuis

De kosten voor je werkruimte mogen soms worden afgetrokken. Om te kijken of je recht hebt op aftrek van deze kosten kun je deze check doen op de website van de Belastingdienst.

Freelance/zzp thuiswerk en belastingen

Zodra je niet voor een werkgever werkt heb je over het algemeen meer vrijheid, maar die vrijheid komt ook met een aantal verantwoordelijkheden als het gaat om belastingen.

Als freelancer of zzp-er met een eigen zaak word je voor de Belastingdienst een Eenmanszaak genoemd.

BTW-nummer aanvragen

Als zelfstandig thuiswerker heb je een BTW-nummer nodig. Dit is een uniek nummer waarmee jouw bedrijf te identificeren is. Het BTW-nummer moet je vermelden op facturen aan klanten.

Het aanvragen van een BTW-nummer is kosteloos en kan bij de Kamer van Koophandel (KvK). Je dient je dan ook in te schrijven bij de KvK https://ondernemersplein.kvk.nl/inschrijven-bij-kvk/ Dit kost éénmalig € 80,10

Administratie bijhouden

Als zelfstandig thuiswerker heb je te maken met bepaalde administratieve verplichtingen. Zo ben je verplicht om je administratie gedurende 7 jaar te bewaren. Hieronder vallen:

  • urenadministratie – bijhouden van gewerkte uren
  • bankafschriften, kassabonnen en facturen
  • belasting- en BTW-aangiften
  • overige financiële bewijsstukken

Belastingaangifte

Er zijn twee soorten aangiftes die je doet als zzp-er/freelancer:

  • omzetbelasting (eens per kwartaal, vóór 30 april, 31 juli, 31 oktober en 31 januari)
  • inkomstenbelasting (eens per jaar, vóór 1 mei)

Omzetbelasting
Voor de omzetbelasting tel je alle ontvangen BTW bij elkaar op. Alle betaalde BTW tel je ook bij elkaar op. Deze twee trek je van elkaar af. Wat er overblijft moet je elk kwartaal terugbetalen.

Inkomstenbelasting
Voor de inkomstenbelasting tel je je inkomsten bij elkaar op. Daarnaast tel je je uitgaven bij elkaar op. Deze twee trek je ook weer van elkaar af. Wat overblijft is jouw belastbare winst. Hierover betaal je jaarlijks belasting. Daarnaast betaal je ook een bijdrage aan de Zorgverzekeringswet.

Belasting betalen

Als zelfstandig thuiswerk betaal je je eigen belasting. De inkomsten die je als zelfstandig thuiswerk ontvangt zijn bruto. Hier gaan dus nog belastingen van af. Denk er dus om dat je geld opzij houdt voor de Belastingdienst.

KOR

Als je minder verdient kan het interessant zijn om gebruik te maken van de KOR – de Kleine OndernemersRegeling. Het voordeel van deze regeling is dat je minder adminstratieve lasten hebt. Het nadeel is dat je geen BTW meer terug kunt vragen over zakelijk gemaakte kosten.

Pensioen

Als zelfstandig thuiswerker moet je zelf voor je pensioenopbouw zorgen. Een handige en laagdrempelige manier is via BrightPensioen.

Kortom: thuiswerken als zzp-er/freelancer biedt veel vrijheid, maar brengt ook wat extra administratieve taken met zich mee. Deze taken kun je eventueel uitbesteden aan een administratiekantoor.

Tot slot een disclaimer

Met de juiste kennis kun je slimme keuzes maken. De informatie in dit artikel is slechts een korte, vereenvoudigde samenvatting van de (soms complexe) belastingregels. De informatie is daarom niet geschikt als vervanging van een persoonlijk en gedegen belastingadvies. Neem bij vragen altijd contact op met een belastingadviseur.




Bekijk het overzicht van alle actuele thuiswerk vacatures.

Op de hoogte blijven van nieuwe vacatures? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief en meld je aan op ons Telegram kanaal.