Freelance thuiswerk

Freelance thuiswerken is een vorm van zelfstandig ondernemen waarbij je vanuit je eigen huis opdrachten uitvoert voor verschillende klanten. Je bepaalt zelf je werktijden, tarieven en projecten. 

Steeds meer mensen kiezen voor freelance werk vanuit huis omdat ze zo meer controle hebben over hun eigen leven, meer variatie hebben in hun werk en meer balans kunnen vinden tussen werk en privé. 

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over freelance thuiswerken. 

We geven je tips over hoe je kunt beginnen, hoe je klanten kunt vinden en hoe je succesvol kunt zijn als freelancer. Ook bespreken we de voor- en nadelen van freelance thuiswerken en waar je freelance opdrachten vanuit huis kunt vinden.

Ben je klaar om de stap te zetten naar een nieuwe carrière? Lees dan snel verder!

Soorten freelance thuiswerk

Er zijn veel verschillende soorten freelance thuiswerk mogelijk. Hieronder vind je een aantal veel voorkomende vacatures en werkzaamheden:

Schrijven en redigeren

Als freelance schrijver of redacteur kun je ingezet worden voor het schrijven van artikelen, blogs, copywriting, of het bewerken en proeflezen van teksten voor klanten.

Grafisch ontwerp

Als grafisch ontwerp jouw ding is dan kun je op freelance basis aan de slag als ontwerper voor logo’s, visitekaartjes, brochures, websites, etc.

Vertaalwerk

Zodra je twee of meer talen beheerst kun je als freelance vertaler aan de slag met het vertalen van documenten, websites, of andere teksten.

Webontwikkeling en -design

Maken van websites voor het MKB. Ontwerpen van gebruikersinterfaces, implementeren van een nieuwe huisstijl.

Online marketing

Online marketing is een breed begrip. Onder online marketing vallen taken als zoekmachineoptimalisatie (SEO), sociale media marketing, content marketing, betaalde advertenties, affiliate marketing en e-mailmarketing.

Administratief

Ook op administratief gebied zijn er veel freelance klussen te vinden. Je ondersteunt ondernemers en bedrijven met hun administratie. Je werkzaamheden kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het aanmaken van accounts, invoeren van gegevens of correspondentie en klantenservice.

Fotografie en video

Als freelance fotograaf of videograaf kun je gevraagd worden voor evenementen, bruiloften, bedrijfsprojecten, etc.

Online lesgeven

Online (bij)les geven aan studenten via platforms voor afstandsonderwijs.

Consultancy

Als je uitgebreide ervaring hebt in een bepaalde branche, kun je freelance werken als consultant en advies geven aan bedrijven op basis van je expertise.

Programmeren

Als freelance programmeur kun je vanuit huis aan verschillende softwareprojecten werken. Bijvoorbeeld het ontwerpen, ontwikkelen en/of testen van softwareapplicaties, websites of mobiele apps. Zowel op projectbasis als op basis van urenregistratie.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden voor freelance thuiswerk. Genoeg keus, dus kies iets waar je goed in bent én wat je leuk vindt om te doen.

Freelance thuiswerkopdrachten

Op zoek naar freelance thuiswerk vacatures? Hieronder vind je een overzicht van openstaande opdrachten:


Freelance medewerker data entry gezocht

Wij zijn op zoek naar mensen die op een leuke en makkelijke manier vanuit huis willen bijverdienen als medewerker data-entry.

Data-entry is het invoeren van gegevens in een computerprogramma of een online platform. 

Je kunt dit werk doen vanuit huis, op je eigen tempo en met je eigen apparatuur. Het enige wat je nodig hebt is een goede internetverbinding, een laptop of een smartphone, en een oog voor detail.

Als data-entry freelancer kun je bij ons kiezen uit verschillende soorten microjobs, zoals:

 • het transcriberen van audio
 • het categoriseren van afbeeldingen
 • het invullen van formulieren
 • inspreken van korte stukjes tekst
 • het opzoeken van informatie op het internet
 • …en nog veel meer

Je kunt zelf bepalen hoeveel en wanneer je werkt, en je wordt per taak betaald. Zo kun je makkelijk extra inkomen genereren naast je studie, baan of hobby.

Ons platform is in het Engels, de opdrachten zijn in het Nederlands

Er staan altijd opdrachten voor je klaar. Schrijf je vandaag nog in en begin meteen met verdienen!


Thuiswerken als virtual assistant

Als virtual assistant ondersteun je zzp-ers of bedrijven op één of meer gebieden, zoals:

 • e-mails verwerken
 • klantenservice
 • invoeren van gegevens
 • beheren van social media
 • …en nog veel meer

Dit doe je allemaal vanuit je eigen huis. Meer informatie over het beroep Virtual Assistant (VA) en vacatures lees je in ons artikel Thuiswerken als VA.


Freelance thuiswerk vinden via online platforms

Er zijn verschillende online platforms waarop je als Nederlandstalige freelancer thuiswerkopdrachten kunt vinden. Hieronder vind je een overzicht:

Fiverr

Fiverr is eerste keus wat betreft het vinden van freelance thuiswerk. Fiverr is een marktplaats waar freelancers hun digitale diensten kunnen aanbieden. Dit gaat om diensten zoals grafisch ontwerp, voice-over, logo-ontwerp, schrijven, programmeren, videobewerking en meer.

Fiverr is enorm aantrekkelijk voor Nederlandse freelancers omdat het platform is met een wereldwijd bereik en een snelle uitbetaling.


Naast Fiverr zijn er nog enkele andere Nederlandstalige platforms voor Freelancers zoals Freelance.nl en Indeed.com. Vaak zijn hier weinig thuiswerkopdrachten te vinden.

Daarnaast kun je ook freelance opdrachten scoren op LinkedIn en Upwork. Deze laatste twee platforms zijn niet specifiek gericht op Nederlandse freelancers.

Freelance thuiswerk vs loondienst

Het werken als freelancer verschilt inhoudelijk niet zoveel van werk in loondienst. Als freelancer geniet je van meer vrijheid, maar daar staat tegenover dat je wat meer administratieve taken op je bordje krijgt. Hieronder zullen we de belangrijkste verschillen en de voor- en nadelen bespreken.

Voordelen van Freelance thuiswerken

Als freelancer (en zeker als je vanuit huis werkt) heb je een groot aantal vrijheden. Namelijk:

 • je kiest zelf je tarief
 • je bepaalt zelf welke klussen je wel en niet aanneemt
 • als je vanuit huis werkt ben je vaak vrij in het kiezen van je werktijden
 • meer variatie (als je daarvoor kiest)

Nadelen van Freelance thuiswerken

Naast vrijheid brengt freelance thuiswerk ook een aantal verantwoordelijkheden met zich mee:

 • Je moet een administratie bijhouden
 • Je moet zelf achter werk/klussen aan
 • Je hebt een BTW-nummer nodig (aanvraag duurt 14 dagen)
 • Je loopt risico dat een opdrachtgever niet of niet op tijd betaalt
 • Erom denken dat je geld opzij houdt voor de Belastingdienst
 • Zelf je verzekering en pensioen regelen

Samengevat: als freelancer ben je eigen baas en heb je veel vrijheid. Daarnaast brengt het ook een aantal extra taken en verantwoordelijkheden met zich mee. Het administratieve deel kun je eventueel uitbesteden, zodat je je volledig op je werk kunt focussen.

Hoeveel kun je verdienen als Freelancer?

Als freelancer kan je inkomen sterk variëren. Dit is afhankelijk van verschillende factoren zoals je expertise (hoe vervangbaar je bent) en het soort werk dat je doet. Hieronder vind je een kort overzicht:

Uurtarief

Veel freelancers werken met een uurtarief. Dit tarief kan variëren van enkele tientallen tot honderden euro’s per uur, afhankelijk van je ervaring en specialisatie.

Opdrachtgrootte

De omvang van de opdracht speelt ook een rol. Voor korte projecten wordt soms een vast bedrag gerekend. Voor langdurige projecten wordt meestal een uurtarief gerekend.

Soort werk

Het soort werk dat je doet, beïnvloedt je verdiensten. Voorbeeldje: in de IT rekenen freelancers over het algemeen hogere tarieven dan in de creatieve sector.

Netwerk en marketing

Hoe beter je jezelf promoot en hoe meer klanten je aantrekt, des te hoger je inkomsten kunnen zijn.

Locatie

Je locatie kan ook bepalend zijn voor de hoogte van je inkomsten. Freelancers in steden met een hoge kosten van levensonderhoud kunnen hogere tarieven vragen dan freelancers in een land met beduidend lagere kosten.

Let op: belastingen en kosten

Het uurloon van een freelancer kan in eerste instantie hoger lijken dan dat van iemand in loondienst. Vergeet echter niet dat je als freelancer zelf verantwoordelijk bent voor je belastingaangifte en sociale premies. Houd hier rekening mee bij het bepalen van je tarieven.
Bekijk het overzicht van alle actuele thuiswerk vacatures.

Op de hoogte blijven van nieuwe vacatures? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief en meld je aan op ons Telegram kanaal.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.