Thuiswerk voor 65-plussers – Lijst van mogelijkheden

65-plusser

Steeds meer 65-plussers kiezen ervoor om te blijven werken na hun pensioen. Omdat ze het fijn vinden om lekker productief te blijven, om een bezigheid te hebben, een stukje zingeving. En soms ook gewoon uit financiële noodzaak.

Ben je gepensioneerd en wil je graag aan het werk blijven, dan kan thuiswerk een fijne optie zijn. Met thuiswerk behoud je namelijk de vrijheid om je eigen tijd in te delen.

Welk thuiswerk is geschikt voor 65-plussers? Er is niet zoiets als speciaal thuiswerk wat alleen gedaan kan worden door 65 plussers. Maar er zijn natuurlijk wel interessante mogelijkheden om vanuit huis te verdienen die extra populair zijn onder gepensioneerden.

Om te kijken welk soort thuiswerk goed bij jou past is het handig jezelf de volgende vragen te stellen:

 • Wat vind ik leuk om te doen? Denk aan hobby’s of activiteiten waarbij je je prettig voelt
 • Waar ben ik goed in? Dit kan werk zijn dat je in het verleden gedaan hebt. Of vaardigheden die je geleerd hebt in werk of vrije tijd
 • Hoeveel uur per week wil ik werken?
 • Wat is mijn reden om te gaan werken? Om geld te verdienen, actief te blijven, voor de sociale contacten, een stukje zingeving, of een combinatie van factoren
 • Wil ik geheel of gedeeltelijk vanuit huis werken?
 • Heb ik een cursus nodig en heb ik daar geld voor?

Met de antwoorden op de bovenstaande vragen in het achterhoofd kun je vrij snel nagaan welke thuiswerkmogelijkheden jou het meeste aanspreken.

Hieronder vind je een overzicht van leuke thuiswerk vacatures, van bijverdienste tot full-time inkomen. 

1. Oppas

In de meeste moderne gezinnen zijn beide ouders aan het werk. Vaak wonen de grootouders te ver weg om structureel op te kunnen passen (of zijn zij niet in de gelegenheid omdat ze zelf nog werken of andere bezigheden hebben).

Als 65-plusser heb je vaak een streepje voor als oppas. Veel jonge ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen ook in contact komen met mensen van de oudere generatie.

Vind je het fijn om met kinderen om te gaan en zou je wel één of meer vaste dagdelen per week op willen passen? Neem dan eens een kijkje op de website Oppasland. Daar kun je je gratis inschrijven en in contact komen met gezinnen in jouw regio.

2. Koken voor anderen

Hou je ervan om te koken en wil je graag je kookkunsten met anderen delen? Bij Thuisafgehaald kun je maaltijden bereiden voor mensen bij jou in de buurt. Dit kan eenmalig of op een vaste dag in de week.

Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen bij jou een maaltijd komen afhalen. Dit kan zijn omdat ze graag hulp willen om gezonder te gaan eten. Ook kan het zijn dat ze door wisselende diensten weinig tijd hebben om voor zichzelf te koken.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om als cateraar te koken voor groepen. Als thuiskok maak je dan hapjes, lunches of diners klaar voor bij mensen thuis of op kantoor.

Mensen die jouw eten af komen halen betalen dit bedrag aan Thuisafgehaald. Eens per week worden de ontvangen bedragen aan jou overgemaakt.

Lijkt het jou leuk om mensen blij te maken met jouw kookkunsten? Op de website van Thuisafgehaald vind je meer informatie.

3. Huiswerkbegeleiding of bijles geven

Het geven van huiswerkbegeleiding of bijles kan een hele dankbare taak zijn. Je helpt scholieren of studenten met een bepaald vak of je ondersteunt ze in het organiseren van hun huiswerk. Daarbij help je hen bij zaken als het maken van een goede planning, zodat hun prestaties verbeteren en ze meer zelfvertrouwen krijgen.

Hoeveel geld vraag je voor bijles? Bijlesdocenten vragen gemiddeld zo’n €10,- tot €35,- per uur. De uiteindelijke hoogte hangt van een aantal dingen af zoals je ervaring en kwalificaties, maar ook de locatie en het niveau van de leerling.

Bij veel enthousiasme kun je de ouders ook een goedkoper tarief (per leerling) aanbieden door bijles of huiswerkbegeleiding te geven aan kleine groepjes in plaats van met individuele scholieren te werken.

Hoe kom je aan werk? De meeste aanmeldingen ontvang je via-via. Ouders vragen vaak elkaar of aan school. Zorg dus dat je in beeld komt. Je eerste klanten kun je aantrekken via een advertentie op Marktplaats of via briefjes in supermarkten bij jou in de buurt.

Woon je in een omgeving met weinig scholieren of studenten, of wil je bijles aanbieden in een vak of op een niveau wat niet in jouw omgeving gevraagd wordt? Overweeg dan eens om online bijles aan te bieden, bijvoorbeeld via Skype. Of verdien geld met een blog over jouw vakgebied, waarin je bekende struikelpunten stap voor stap uitlegt (zie ook punt 11 verderop).

4. Een eigen website beginnen

Een eigen website beginnen. Kun je daar dan geld mee verdienen? Jazeker.
Heb je een hobby of passie, dingen die je graag doet of waar je graag over praat. En vind je het leuk om daarover te schrijven?

Iedereen heeft wel kennis of vaardigheden waar anderen mee geholpen kunnen zijn. Je hoeft geen expert te zijn om ergens over te kunnen en mogen schrijven. “Gewoon ergens goed in zijn” is goed genoeg.

Een eigen website over jouw vak, hobby of passie beginnen kan precies datgene zijn wat je zoekt. Het starten van je eigen website is tegenwoordig niet moeilijk meer en kan bij wijze van spreken zelfs met twee linkerhanden.

De meeste tijd zit in het schrijven van artikelen die nuttig en/of vermakelijk zijn voor mensen die meer willen weten over datgene waarover jij schrijft.

De grote vraag is: hoe verdien je daar nou geld mee?

Alles weten over hoe je een website start en daar geld mee kunt verdienen? Lees meer in het artikel Geld verdienen met een eigen website

Hoe verdien je geld met een eigen website?

Geld verdienen met een eigen website kan op verschillende manieren. Zo kun je:

 • Een advertentieblokje plaatsen. Hier hoef je verder niet naar om te kijken. De advertenties worden automatisch geplaatst en je wordt elke maand uitbetaald
 • Producten aanraden die horen bij het onderwerp van jouw website. Bijvoorbeeld bijpassende boeken. Of benodigdheden. Een blog over vissen en mensen verwijzen naar een webwinkel die vismateriaal verkoopt. Of een blog over koken met groentes die verwijst naar handige keukenapparatuur. Als mensen vervolgens iets kopen krijg jij daarvan een percentage. Dit heet affiliate marketing.
 • Je kennis bundelen in een zogenaamd “digitaal product” – bijvoorbeeld een e-book, geluidsbestanden en/of een cursus. Dit bied je dan tegen betaling aan. Zo kun je anderen helpen door je eigen kennis te delen en tegelijkertijd geld verdienen
 • Je eigen diensten aanbieden, zoals bijvoorbeeld een adviserend telefoongesprek met jou voor een van tevoren afgesproken bedrag
 • …en nog veel meer. De mogelijkheden zijn eindeloos

Snel geld verdienen is hier niet bij. Het kost even tijd om een inkomen op te bouwen. Denk hierbij niet aan weken maar aan maanden of zelfs 1-2 jaren.

Het voordeel is dat je lekker vanuit huis werkt, of vanaf een andere plek met een internetverbinding. Dit betekent dat je kunt schrijven wanneer je wilt en ook vakantie nemen wanneer het jou uitkomt. Je website blijft namelijk online staan en de inkomsten lopen gewoon door.

Alles weten over hoe je een website start en daar geld mee kunt verdienen? Lees meer in het artikel Geld verdienen met een eigen website

5. Hondenoppas

Een hond moet regelmatig worden uitgelaten, gemiddeld zo’n 3-4x per dag. Hondenbaasjes vinden het erg fijn om een betrouwbaar iemand in de buurt te kennen die af en toe hun hond uit wil laten op dagen dat zij wat langer van huis zijn. Of door andere omstandigheden tijdelijk niet in staat zijn om hun hond uit te laten.

Het leuke aan hondenoppas zijn is dat je veel beweging krijgt in de buitenlucht en leuke contacten opdoet met andere mensen.

Ook kun je jezelf aanbieden als hondenoppas voor mensen die op vakantie gaan waarbij de hond niet mee kan. Je neemt dan de hond tijdelijk in huis.

Veel hondeneigenaren vinden het prettig als hun hond tijdens de vakantie in een huiselijke omgeving wordt opgevangen, bij iemand die aandacht voor hun hond heeft.

Vind je het leuk om met honden om te gaan dan is dit zeker een leuke manier om vanuit huis wat extra geld bij te verdienen.

6. Vertaalwerk

Spreek je twee of meer talen, dan is vertaalwerk een fijne manier om geld te verdienen vanuit huis. Hierbij kun je vaak je eigen tijd indelen, mits je rekening houdt met de afgesproken deadline.

Handige vacatures vind je op onze overzichtspagina: vertaalwerk vanuit huis.

7. Teksten nakijken en corrigeren

Ben je handig met tekst en haal je de taalfouten er onmiddellijk uit, dan kun je vanuit huis aan de slag als corrector.

Er worden correctoren op diverse niveaus gevraagd. Voor het controleren van kleine stukjes tekst of voor complete scripties en verslagen van studenten.

Meer over dit thuiswerk op Vacatures voor teksten schrijven en nakijken.

8. Kamer verhuren

Heb je extra ruimte in je huis die je toch niet gebruikt, overweeg dan eens om deze ruimte te verhuren.

Bij geld verdienen met het verhuren van een kamer denken veel mensen aan studenten. In dat geval verhuur je de kamer per maand, voor meerdere maanden of zelfs jaren achter elkaar. Maar je kunt de kamer ook voor kortere periodes verhuren via Airbnb.

Wat is Airbnb? AirBnB kun je zien als een soort (wereldwijde) Marktplaats voor het verhuren van woonruimte.

Woonruimte moet je bij Airbnb zien in de meest brede zin van het woord. Je kunt een kamer verhuren, een zolder, je hele huis, je garage of zelfs een pipowagen in de tuin. Al dan niet in combinatie met ontbijt.

Je kunt op de website van Airbnb je woonruimte te huur aanbieden, inclusief foto’s en wat informatie erbij. En via Airbnb ontvang je dan reacties van mensen die jouw ruimte voor een bepaalde periode willen huren.

Wat voor mensen komen erop af? Dat is heel verschillend. Dit kunnen toeristen zijn, backpackers, of Nederlanders die eens een andere woonplaats willen bekijken, schrijvers die op zoek zijn naar een rustig plekje. Of mensen die op zoek zijn naar tijdelijke woonruimte.

Bij Airbnb bepaal jij helemaal zelf op wat voor voorwaarden je je kamer verhuurt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de kamer alleen in het weekend te verhuren, of juist door de weeks.

Daarnaast kun je bepaalde extra’s bieden, zoals een ontbijt of een rondleiding door jouw woonplaats/-omgeving. Ook de huurprijs bepaal je zelf.

Meer informatie over de mogelijkheden van deze manier van thuis geld verdienen lees je op de website van AirBnB.

9. Medewerker klantenservice

Diverse bedrijven zijn op zoek naar medewerkers die vanuit huis klanten te woord willen staan via de telefoon of e-mail.

Om de klanten goed te woord kunnen staan ontvang je een training. Deze training vindt meestal plaats op locatie. Na het slagen voor de training kun je vanuit huis aan de slag waarbij je ook in contact staat met het bedrijf voor eventuele vragen.

Vacatures voor medewerker klantenservice vanuit huis zijn veel te vinden op de website van Indeed.

10. Fiverr – creëer je eigen freelance baan

Fiverr is een bijzondere website. Hiermee kun je je eigen werk creëren. Je biedt kleine klusjes aan voor een bedrag van 5 dollar. Dit gaat vaak om dingen als video’s maken, artikelen schrijven, testimonial opnemen, iets gepersonaliseerds maken. Zeker als je een unieke vaardigheid beheerst kan dit een mooie manier zijn om extra geld te verdienen.

De website is in het Engels, dus een redelijke kennis van die taal is wel handig bij het gebruik van de website. Je mag zelf kiezen in welke taal of talen jij je vaardigheden aanbiedt.

Neem eens een kijkje op de website van Fiverr om te zien wat er allemaal mogelijk is.

11. Vragenlijsten invullen

Veel 65-plussers herinneren zich nog wel de telefonische enquetes; ” Zou ik u een paar vragen mogen stellen over…?” Steeds minder mensen waren bereid hieraan mee te werken.

Tegenwoordig kun je geld verdienen met het beantwoorden van vragen met je computer of smartphone. Als beloning hiervoor ontvang je gratis testproducten, waardebonnen of geld.

Het leuke aan deze manier van geld verdienen vanuit huis is dat je per onderzoek zelf bepaalt of je eraan mee wilt werken. Ook kun je zelf je eigen tijd indelen.

Een handige lijst van bedrijven die geld betalen in ruil voor ingevulde vragenlijsten is te vinden op deze website: Producten Testen.

12. Eigen zaak aan huis

Naast het zoeken naar mogelijkheden die anderen aanbieden kun je natuurlijk ook je eigen thuiswerk creëren. Bijvoorbeeld door een eigen zaak aan huis te starten.

Het starten van een eigen zaak aan huis kan vrij vlot en hoeft niet veel te kosten. Er zijn enorm veel mogelijkheden, dus kies vooral iets waar je zelf plezier in hebt om te doen.

Op zoek naar inspiratie? Bekijk dan eens onze lijst met leuke ideeën voor een eigen zaak aan huis.

13. Artikelen schrijven

Heb je geen zin om een eigen blog te beginnen maar wil je toch geld verdienen met het schrijven van artikelen? Dan zijn er voldoende mogelijkheden om teksten te schrijven voor andere websites.

De verdienmogelijkheden zijn hierbij wat minder groot, maar het voordeel is dat je je puur op het schrijven kunt focussen.

Een overzicht van mogelijkheden is te vinden op de pagina Teksten schrijven vanuit huis.

Tip voor 65-plussers die op zoek zijn naar thuiswerk

Er worden veel zogenaamde thuiswerkbanen aangeboden die erg leuk lijken, maar die opgezet zijn om thuiswerkzoekenden geld uit de zak te kloppen. Gelukkig zijn ze makkelijk te herkennen: zodra je moet betalen om aan thuiswerk te komen is er meestal iets niet helemaal in de haak.

Doe altijd even kort onderzoek. Lees reviews, betaal niet van tevoren. Soms is er wel geld nodig, bijvoorbeeld voor apparatuur of een cursus. Dat is niet per definitie verkeerd. Maar lees je altijd goed in wat je precies krijgt voor je geld en welke garanties (op werk) er worden gegeven. Zoek daarbij ook altijd even naar ervaringen van anderen.

Kortom: doe altijd even onderzoek op het internet. Ervaringen met verschillende soorten thuiswerk zijn te vinden in het onderdeel Thuiswerk ervaringen.
Bekijk het overzicht van alle actuele thuiswerk vacatures.

Op de hoogte blijven van nieuwe vacatures? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief en meld je aan op ons Telegram kanaal.

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.