Thuiswerken als Virtual Assistant (VA)

Virtual Assistant

Virtual Assistants (VA’s) worden steeds meer gevraagd. Als VA kun je vanuit huis werken en het enige wat je ervoor nodig hebt is een computer met internetverbinding.

Als je graag vanuit huis wilt werken en ook een redelijk inkomen wilt verdienen, dan kan een functie als Virtual Assistant erg aantrekkelijk zijn!

Wil je weten of thuiswerk als Virtual Assistant iets voor jou is? In dit artikel lees je wat een VA precies doet, welke kennis je nodig hebt om als VA te kunnen werken en waar je vacatures kunt vinden waarin VA’s gevraagd worden.

Tip: Wil je meekijken met een Nederlandse VA: welk werk zij doet, hoe zij aan gave klussen komt en op welke verschillende manieren zij geld verdient?
Neem dan even een kijkje bij Tiffany >>

Wat is een VA?

Als Virtual Assistant ben je een soort persoonlijke assistent van een ondernemer. Je helpt deze bij administratieve, secretariële en/of internetgerelateerde klussen. Veel internetondernemers en andere zzp-ers die online ondernemen maken gebruik van de diensten van een VA.

Zzp-ers hebben het vaak zo druk met het regelen van allerlei dingen om hun bedrijf heen dat ze minder toekomen aan hun eigen werk. Een VA kan hierin perfect ondersteuning bieden.

Wat doet een VA?

De werkzaamheden van een VA kunnen heel erg verschillen. Je kunt als VA administratieve klussen uitvoeren, aan de slag op het gebied van marketing/social media of een combinatie van taken uitvoeren.

Hieronder vind je een lijst van taken die vaak door VA’s worden uitgevoerd:

Administratief/correspondentie

 • Facturen sturen
 • Mails behandelen
 • Voorbereiden van PowerPoint presentaties
 • Maken van handouts/pdf’s
 • Nieuwsbrieven opstellen en mailen
 • Opzoeken/invoeren van gegevens
 • Inplannen van een agenda

Social media

 • Opzetten/bijhouden van een social media kanaal (Facebook, Instagram, etc.)
 • Plannen/plaatsen van berichten
 • Beantwoorden en modereren van reacties
 • Bijhouden van prestaties en geven van advies
 • Beheren van advertenties

Website inhoud

 • Schrijven van blogs
 • Nakijken van teksten op spelfouten en opmaak
 • Optimaliseren van blogteksten (SEO)

Website onderhoud

 • Installeren van plugins
 • Uitvoeren van updates

Grafisch/video

 • Editen van audio/video
 • Maken en bewerken van afbeeldingen voor op de website en/of social media

Wat moet je kunnen om VA te worden?

Om aan de slag te kunnen als VA hoef je geen verstand te hebben van alle dingen die in de lijst hierboven staan. Vaak gaat het om 1-3 taken die met elkaar te maken hebben en die je dan uitvoert.

Het is wel handig als je ervaring hebt met een of meer taken zodat je kunt aangeven dat je al enige ervaring hebt. Ook geeft de opdrachtgever vaak een korte uitleg of zelfs een training.

Om je kans op werk te vergroten kun je ervoor zorgen dat je heel goed wordt in een aantal taken die jou leuk lijken om te doen.

Hoeveel verdient een VA?

Als je net begint als VA dan kun je ongeveer € 20,- tot € 40,- per uur vragen, afhankelijk van je werkzaamheden. Groeit je kennis dan kun je ook meer geld vragen voor je diensten.

Virtual Assistant vacatures

Veel VA’s hebben een eigen website. Deze website is hun visitekaartje en bevat wat informatie over zichzelf, de werkzaamheden die ze verrichten en een paar positieve reviews van klanten.

Als beginnend Virtual Assistant hoef je nog niet per se een eigen website te hebben. Je kunt ook eerst beginnen op Fiverr. Dit is een marktplaats voor kleine klussen die online kunnen worden uitgevoerd. Een account aanmaken is gratis en je kunt verschillende klussen aanbieden. Vraag na afloop om positieve reviews die je dan later op je eigen website kunt zetten.

De leukste (en beter betaalde) vacatures waarin Virtual Assistants gevraagd worden vind je vaak via-via. Maar hoe kom je als beginner aan leuke klussen? En hoe zorg je ervoor dat je gevraagd wordt?

Zo vind je werk als VA 😊

Lijkt het je leuk om als Virtueel Assistent vanuit huis te verdienen en wil je je goed voorbereiden? Tiffany werkt zelf vanuit huis als VA en verdient daar een (heel) fijn inkomen mee.

Wil jij:

 • een kijkje achter de schermen bij een Nederlandse VA
 • weten wat zij allemaal precies voor taken doet
 • ontdekken hoe zij steeds weer aan klanten komt
 • meer weten over de verschillende manieren van geld verdienen?Bekijk het overzicht van alle actuele thuiswerk vacatures.

Op de hoogte blijven van nieuwe vacatures? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief en meld je aan op ons Telegram kanaal.

16 Comments

  • Belise, na het aanmaken van een account kun je diverse “gigs” plaatsen. Hierin geef je per gig aan wat je doet en hoeveel het kost. Bijvoorbeeld het uittypen van 10 minuten opgenomen interview voor €5,- of het vertalen van 200 woorden voor €5,-.

 1. Hallo, ik vind dit een interessante optie, ik ben alleen benieuwd hoe je 20 tot 40 euro per uur verdient, als je per interview van 10 minuten 5 euro krijgt?
  Ik weet uit ervaring dat het uittypen en uitwerken van interviews en teksten nogal wat tijd kost. Als je dan per klus 5 euro verdient, kom je niet erg vooruit toch?

   • Fiverr gebruik je voor je eerste (kleine) klussen. Hiermee doe je ervaring op. Ook kun je reviews verzamelen. Die reviews kun je vermelden op je website, waar je grotere/langdurige klussen aanbiedt tegen een hoger tarief. Voor mensen die nieuwsgierig zijn naar jouw diensten is het fijn om ervaringen te lezen van mensen die eerder met jou hebben samengewerkt.

 2. Ik overweeg om in Zuid Spanje te gaan wonen.Momenteel ben ik directiesecretaresse in Nederland. Een baan als Virtual Assistant zou ik geweldig vinden om daar te kunnen wonen en van daaruit werk online te kunnen doen.

 3. Het werk als Virtual Assistant kun je juist prima vanuit het buitenland doen. De naam zegt het al, je werkt “virtueel”. Je hoeft dus niet bij je opdrachtgever op kantoor aanwezig te zijn, maar werkt gewoon vanaf je computer of laptop. Uiteraard moet je wel kunnen beschikken over een internetverbinding. Hoe goed die moet zijn hangt af van je werkzaamheden. Als je de opdrachtgever ondersteuning moet bieden via een live webinar, zul je over een betere internetverbinding moeten beschikken dan wanneer je een social media kanaal moet bijwerken bijvoorbeeld. In het laatste geval maakt de snelheid van de internetverbinding een stuk minder uit.

 4. Ik wil graag naar frankrijk verhuizen. Ben al 20 jaar actief als secretaresse en heb eigen bedrijfje… hoop zoiets als dit te kunnen vinden als vacature want dan kan ik verhuizen.

 5. Ik zoek ook werk als VA. Werk nu al ruim 10 jaar als PA/DA en zou graag een stap verder gaan.
  Heb alle faciliteiten thuis en ben breed inzetbaar en heb kennis en ervaring op vele vlakken.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.