Proeflezer worden

Heb je gevoel voor taal en verhaallijnen en is het opsporen van inconsistenties in teksten jouw tweede natuur? Dan is een carrière als proeflezer misschien wel wat voor jou!

In dit artikel bespreken we wat een proeflezer precies doet, welke vaardigheden en ervaring je nodig hebt om goed je werk te kunnen doen. En tenslotte hoe je proeflezer wordt en waar je werk kunt vinden.

Wat is een proeflezer?

Een proeflezer is iemand die geschreven materiaal van een schrijver doorleest en controleert op fouten in inconsistenties in:

  • inhoud
  • stijl
  • perspectief
  • structuur

Als proeflezer hoef je dus niet zelf teksten te schrijven. Je controleert teksten die andere mensen geschreven hebben. Je werk bestaat uit het geven van feedback aan een andere auteur.

Hiermee ben je vaak de eerste stap in het redactieproces. Jouw taak is om ervoor te zorgen dat de geschreven tekst een logische flow volgt.

Het beroep van proeflezer wordt vaak verward met dat van corrector of redacteur. Dit komt omdat het Engelse proofreader hetzelfde betekent als corrector in het Nederlands.

Wat doet een proeflezer?

Als proeflezer kijk je het schrijfwerk na van een andere schrijver. Hierdoor werk je meestal anoniem. Want het stuk wordt uiteindelijk gepubliceerd onder de naam van de oorspronkelijke schrijver.

Als proeflezer kun je met verschillende soorten tekst werken. Bijvoorbeeld:

  • Een manuscript voor een boek
  • Artikelen/columns voor in krant of tijdschrift
  • Blogs
  • Professionele rapporten
  • Marketingmateriaal zoals advertenties, nieuwsbrieven of socialmedia-uitingen

In sommige gevallen zijn proeflezers ook verantwoordelijk voor het controleren van de juistheid van feiten en cijfers in het materiaal dat zij beoordelen.

Waar werkt een proeflezer?

Als proeflezer kun je aan de slag bij:

  • uitgeverijen
  • kranten
  • websites
  • overheidsorganisaties

En daarnaast natuurlijk bij andere bedrijven of organisaties die geschreven tekst produceren

Wat verdient een proeflezer?

Het loon van proeflezers onderling verschilt enorm. Je inkomen hangt vooral af van de plaats waar je werkt en je professionele ervaring. Heb je veel ervaring met proeflezen, of ben je gespecialiseerd in bepaalde soorten tekst of een specifiek onderwerp, dan verdien je vaak ook meer.

Mensen die starten met proeflezen verdienen aan het begin ongeveer € 2000 bruto per maand. Na verloop van tijd kan dit oplopen tot € 2400.

Als freelance proeflezer verdien je over het algemeen meer dan wanneer je in loondienst werkt.

Werken als proeflezer

Wil je graag flexibiliteit in het indelen van jouw tijd? Met proeflezen zit je vaak wel vast aan deadlines, maar je werkuren liggen niet vast. Je kunt dit werk dus doen op die momenten dat jij er tijd voor hebt.

Sommige proeflezers werken als freelancer, terwijl anderen parttime of fulltime in dienst zijn van een organisatie.

Zoek vooral werk met teksten over onderwerpen die jij leuk vindt! Hou je van een goed verhaal en zou je graag een manuscript van een boek willen lezen voordat het uitkomt? Dan zou je je aan kunnen melden bij een uitgeverij. Ook kun je rechtstreeks contact opnemen met een auteur die bezig is met het schrijven van een boek.

Hoe kun je proeflezer worden?

Vaardigheden: Om geld te kunnen verdienen met proeflezen moet je de Nederlandse taal goed beheersen en oog hebben voor detail. Je vindt het leuk om teksten te lezen en hebt oog voor het grote plaatje en hoe het stukje dat jij leest in het geheel past.

Opleiding en ervaring: Professionele training en ervaring in proeflezen kan zeker nuttig zijn. Veel proeflezers hebben een achtergrond in Nederlands, journalistiek of communicatie. Maar dit is niet strikt noodzakelijk.

Aanleg: Soms is het opmerken van inconsistenties in tekst een soort tweede natuur. Daarnaast vind je het gewoon leuk om mensen te helpen met het verbeteren van hun manuscript of verhaal.

Opleidingen en cursussen proeflezen

Er is geen specifieke cursus of opleiding om proeflezer te worden. Maar deze opleiding tot Copywriter van de NHA (met tijdelijke bonus) biedt een goede basis mocht je aan de slag willen gaan als proeflezer.

Daarnaast kun je ook heel goed zelf werkervaring opdoen door een eigen website te starten en daarvoor te gaan schrijven. Ook kun je andere schrijvers uitnodigen om voor jouw website te schrijven. Hiermee doe je veel werkervaring op en bouw je tegelijkertijd aan een portfolio dat je aan een toekomstige werkgever kunt laten zien. En een eigen website getuigt van eigenschappen als zelfstandig werken en discipline.

Tip: met een eigen website kun je heel makkelijk geld verdienen. Ook een fulltime inkomen is prima mogelijk. Je bepaalt zelf wanneer je werkt en hoeveel. Meer weten? Lees dan Geld verdienen met een eigen website.

Vacatures proeflezer gezocht

Er zijn diverse plaatsen waar je vacatures kunt vinden waarin proeflezers gezocht worden:

Gelijksoortige taken worden ook gevraagd in vacatures voor: copywriter, redactiemedewerker of communicatiespecialist.

Verschil proeflezer met redacteur of corrector

Het vak van proeflezer wordt nogal eens verward met dat van corrector of redacteur. Wat is precies het verschil tussen deze beroepen?

Proeflezer

Een proeflezer wordt als eerste ingezet en zorgt dat het verhaal, het artikel of de advertentie(serie) goed loopt en dat er geen inconsistenties in zitten qua tijdlijn, gebeurtenissen of karakters. Een proeflezer kijkt dus vooral naar het grote geheel.

Redacteur

Een redacteur zoomt wat meer in en kijkt naar zinsopbouw en tone of voice.

Corrector

De corrector tenslotte, zet letterlijk de puntjes op de i en kijkt puur naar de taalfouten. Hierna is de tekst klaar voor publicatie.

Meer thuiswerkberoepen

Wil je graag werken met tekst en ben je op zoek naar een baan vanuit huis? Misschien vind je deze artikelen en vacatures dan ook interessant:




Bekijk het overzicht van alle actuele thuiswerk vacatures.

Op de hoogte blijven van nieuwe vacatures? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief en meld je aan op ons Telegram kanaal.