Is MLM (zoals GOVVI) wel zuivere koffie?

De kans is groot dat je dit leest omdat je een leuk uitziende Instagram-/TikTok- of Facebook influencer hebt gezien die bakken met geld verdient. Hoe precies is niet zo duidelijk.

Het blijft wat vaag. Maar je blijft hangen omdat ze roepen wat jij en veel anderen graag willen horen:

“Wil jij maandelijks een 5-6 figure inkomen opbouwen? Met weinig werk? Mis deze kans niet! Stuur een DM en vraag me hoe”

Je bent nieuwsgierig en stuurt een DM.

Je krijgt een lap tekst met uitleg. Misschien zelfs een presentatie. Het enthousiasme spat eraf. Het is allemaal wat onduidelijk. Maar één ding is blijven hangen. Dat 5-6 figure inkomen. Veel geld verdienen in weinig tijd.

Wie wil dat nu niet?

En toch voelt het niet helemaal oké. Het voelt ergens toch iets te mooi om waar te zijn.

Je vraagt je af:

“Is dit wel betrouwbaar?”

Of… zie je teveel beren op de weg en is dit een unieke kans om je aan te sluiten bij een mooie groep mensen, die samen de wereld een stukje mooier maken en tegelijkertijd bakken met geld verdienen?

Dat klinkt veel mooier.

Na wat heen en weer DM-en wordt het duidelijk dat het gaat om het verkopen van producten zoals cafeïnevrije koffie, producten om af te vallen, oliën en dat soort dingen. Vaak tegen een absurd hoge prijs.

Het verkopen van MLM-producten wordt soms neergezet als affiliate marketing, maar dat is het niet. Het is wel een slimme zet, want MLM heeft een slechte naam. Door het affiliate marketing te noemen zijn mensen minder argwanend.

Wat is er precies mis met MLM?

Als voorbeeld nemen we hier het bedrijf GOVVI. GOVVI is momenteel zo hip en happening dat het zelfs regelmatig op LinkedIn voorbij komt.

Wat is GOVVI

GOVVI is een Amerikaans e-commerce bedrijf dat momenteel flink aan het werven is in Nederland en de rest van Europa. GOVVI is gevestigd in Utah. Utah wordt ook wel gezien als het broeinest voor Amerikaanse MLM-bedrijven.

GOVVI producten

De GOVVI producten (en de promoties van de verkopers) hebben een hoog Tell-sell gehalte. Je herinnert je Tell-sell misschien nog wel, met van die minutenlange tv-reclames (“Mike, is het niet gewéldig?”).

Zo verkoopt GOVVI onder andere:

  • afslankset GOVVI POW, WOW en Boost, waarmee je in een mum van tijd moeiteloos zou afvallen (zie ook de waarschuwing van de FDA en de reviews op Trustpilot (1 set voor 1 mnd kost $ 190)
  • een speciale pil (fuel tab) om in je bezinetank te gooien, om zo brandstofkosten te besparen ($ 35,- per 5 stuks)
  • de GOVVI kaart om jezelf of je huisdieren tegen straling te beschermen ($ 119,-)
  • speciale superfood koffie als alternatief voor gewone koffie (1 pak kost $ 45,-)

Hoe zit het met geld verdienen?

Het aanbod naar jou toe is dat je flink geld kunt verdienen door koffie of één van de andere GOVVI-producten te verkopen. Liefst in abonnementsvorm. Jij moet dan flink aan de bak. Je zit aan de onderkant van de hiërarchie en gaat (behoorlijk dure) abonnementen verkopen. In ruil daarvoor krijg jij een percentage van de opbrengst.

Maar let op:

De influencer die jou overgehaald heeft om te gaan verkopen krijgt een percentage van jouw werk. Vraag je daarom altijd af hoe eerlijk deze persoon naar jou toe is. Verdient deze persoon zoveel geld door écht zelf producten te verkopen, of is hij of zij vooral aan het recruiten (=het werven van hardwerkende mensen met grote beloftes)? Dit laatste is een typisch kenmerk van MLM.

Wat is MLM?

MLM staat voor Multi Level Marketing en wordt ook wel netwerkmarketing genoemd. Ook de term piramidespel wordt soms met MLM geassocieerd. Al is dat meestal niet juist. Want zodra er een product verkocht wordt is het geen piramidespel meer, maar mag je het MLM noemen. Hoe nutteloos dat product ook is.

MLM heeft een twijfelachtige reputatie. Bij de slechtere MLM-bedrijven zijn de producten bijzaak en wordt er vooral geld verdiend met het werven van nieuwe teamleaden.

Radar Checkt! laat zien waarom je niet in deze ‘multi-level marketing (MLM)’ of ‘netwerkmarketing’ moet trappen.

MLM of piramidespel

Van piramidespelen is bekend dat de toplaag profiteert van het geld dat de onderste leden inleggen. Dit is bij MLM ook het geval. Maar in tegenstelling tot pyramidespelen is MLM wél legaal.

In de wetgeving rondom piramidespelen staat dat je geen consumenten mag werven. En bij MLM ga je producten verkopen. Je bent dan geen consument, maar distributeur/ondernemer.

Het probleem is dat de producten vaak heel duur zijn en daarom slecht verkopen, dus daar verdien je bijna niks mee. Als je echt geld wil verdienen moet je andere verkopers werven en dan gaat het richting piramide.

Claudia Gross. Universitair docent Organisatieontwerp & Ontwikkeling – in Radar

MLM of affiliate marketing

MLM is dus vaak een piramidespel in een legaal jasje. Bedenk goed dat een groot aantal mensen veel geld is kwijtgeraakt door in een MLM-constructie te stappen. Ook voor legale MLM-constructies geldt dat het grootste deel van de winst niet komt door het verkopen van producten, maar door nieuwe aanwas te werven.

En hierbij geldt: de mensen die veel verdienen zijn de mensen die vroeg ingestapt zijn en dus dichter bij de top zitten. Het is onrealistisch als zij jou beloven dat je dezelfde hoeveelheden geld kunt verdienen.

Vraag altijd of zij zoveel geld verdienen met het verkopen van producten of met het werven van nieuwe distributeurs.

Affiliate marketing is dus geen MLM. Het grote verschil met affiliate marketing is dat je bij MLM geld moet betalen om te starten én geld moet blijven inleggen om mee te mogen blijven doen. Er is een ingewikkelde structuur met allerlei levels, waardoor je het gevoel krijgt oneindig te kunnen groeien. Vaak verdient de onderkant de opstartkosten niet eens terug, of moet daar onevenredig hard voor werken.

Bij echte affiliate marketing profiteren zowel de affiliate als het bedrijf en heb je een echte win-win situatie.

Daarnaast wordt er bij MLM vaak vereist dat je maandelijks producten blijft inkopen. Doe je dat niet, dan loop je bepaalde inkomsten van je downline of wederkerende inkomsten mis.

Die verplichte maandelijkse afname kan aardig in de papieren lopen als je even niks verkoopt. Bovendien blijf je dan met een serie ongebruikte spullen zitten. Bij affiliate marketing heb je die verplichting niet.

Verdere voordelen van affiliate marketing boven MLM

  • Zelf kiezen welke producten je promoot (keus uit tienduizenden producten), dus je kunt producten promoten waar je zelf ook écht achter staat.
  • Bij affiliate marketing hoef je geen sales skills te hebben. Je hoeft niet te leuren met producten en constant te DM-en op de socials. Het verkoopwerk wordt namelijk door het bedrijf zelf gedaan.
  • Bij de meeste affiliate netwerken kun je gratis starten.

Meer weten over affiliate marketing? Lees dan ons artikel affiliate marketing voor beginners.

Disclaimer

In dit voorbeeld namen we GOVVI en hun producten als voorbeeld. Dezelfde waarschuwing gaat natuurlijk ook op voor andere MLM-bedrijven, zoals Valentus, Validus of Healy World

Bronnen
Bekijk het overzicht van alle actuele thuiswerk vacatures.

Op de hoogte blijven van nieuwe vacatures? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief en meld je aan op ons Telegram kanaal.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.