Thuiswerken met kinderen – zo doe je dat

Thuiswerken met kinderen

Thuiswerken met kinderen kan een onmogelijke combinatie lijken. De één kiest er bewust voor, de ander alleen uit noodzaak. Soms kan het niet anders, zoals tijdens ziekte, schoolvakanties of heel recent: de uitbraak van zoiets als het coronavirus.

Verdien jij nog geen geld vanuit huis? Kijk dan eens bij Thuiswerk voor vaders en moeders.

Hoe kun je thuiswerken en kinderen nou het beste combineren? Hieronder vind je een aantal tips die je op weg kunnen helpen.

Stel je verwachtingen bij

Ben je iemand die gewend is om op kantoor flink veel meters te maken? Stel dan je verwachtingen bij. Want thuiswerken met kinderen, en zeker met jongere kinderen, kan erg pittig zijn. Je kunt het gevoel hebben constant in een spagaat te liggen tussen aan de ene kant een slechte werknemer en aan de andere kant een slechte ouder te zijn.

Thuiswerken met kinderen
Werk en privé lopen soms door elkaar heen

Probeer niet te veel te focussen op werktijd, maar meer op het gedaan krijgen van de belangrijkste taken. Dus niet: ik moet vandaag 8 uur werken (want dat gaat waarschijnlijk niet lukken), maar meer: welke 1-3 dingen wil ik vandaag écht gedaan hebben.

Hou het realistisch en zet laag in. Zo kun je aan het eind van de dag toch met een tevreden gevoel je laptop dichtklappen.

Zonder je zoveel mogelijk af

Hoe minder afleiding, hoe beter je kunt werken. Als je jongere kinderen hebt die continu in de gaten gehouden moeten worden en er is verder niemand anders in huis die op zou kunnen letten, dan is dit afzonderen uiteraard nauwelijks mogelijk.

Zijn je kinderen wat ouder en/of is er iemand anders in huis die op de kinderen let? Trek je dan terug in een aparte kamer.

  • maak duidelijke afspraken over wanneer je pauze hebt en beschikbaar bent voor verhale en vragen
  • spreek ook af voor welke zaken je tijdens het werken wel of niet gestoord mag worden
  • zorg goed voor jezelf: neem op tijd pauze, eet en drink voldoende en vergeet niet af en toe op te staan om even in beweging te komen

Jonge kinderen

Lukt het niet om je volledig af te zonderen omdat je tegelijkertijd op de kinderen moet letten? Probeer dan zo creatief mogelijk om te springen met je werktijd als dat mogelijk is. Hierbij kun je handig gebruik maken van het ritme van je kinderen.

Op welke momenten is de kans dat ze je even niet storen het grootst? Dit kan in de ochtend zijn, als ze nog lekker fris zijn. Of in de middag tijdens een momentje televisie.

Als er nog middagdutjes worden gedaan dan zijn die natuurlijk ook ideaal om even flink wat werk te verzetten. Daarnaast zou je ’s avonds nog wat zaken kunnen afhandelen. Let er daarbij wel op dat je het werk niet ‘mee naar bed neemt’. Wat daarbij helpt is nog even een rustmoment in te lassen tussen werk en slapen gaan, waarbij je even geen beeldscherm voor je neus hebt.

Een ander mooi moment om wat extra werktijd in te plannen is in de vroege ochtend. Het kan in eerste instantie niet erg aantrekkelijk lijken om om 5 uur op te staan, maar probeer het eens een week uit.

Zet de avond van tevoren alles lekker startklaar: ontbijt, koffie, enzovoort. Het kan echt heerlijk zijn om de rust van de ochtend in huis te ervaren terwijl de rest nog lekker ligt te slapen. Zodra iedereen uit bed is heb jij er alweer 2 uur werk op zitten.

Thuiswerken in de ochtend
Werken op tijden dat de andere gezinsleden nog op één oor liggen

Plan op de tijden dat de kinderen wakker zijn geen grote blokken werktijd in. Deel je taken op in kleine stukjes en maak afspraken (als dat werkt):

  • Eerst samen een puzzel maken, daarna even een korte taak van je werk
  • Samen fruit eten en weer een taak van je werk
  • enzovoort

Zodra je werkblok te lang is merk je dat vanzelf. Kleine blokken van 3-5 minuten zullen meestal wel lukken.

Beperk schakelmomenten

Bij veel banen zijn er taken waar je 100% concentratie voor nodig hebt en zaken die je ook wel met halve aandacht kunt doen. Word je uit je 100% concentratie gehaald, dan kan dat gevoelens van irritatie geven. Ook kost het energie om die concentratie weer terug te krijgen.

Constant schakelen is vermoeiend en maakt dat je je geïrriteerd gaat voelen

Moet je bij dat soort taken te vaak schakelen tussen reageren op de kinderen en je weer concentreren op je werk, dan kun je je al snel uitgeput gaan voelen. Bewaar die intensieve focustaken daarom voor die momenten dat de kans om afgeleid te worden minimaal is.

Taken waarvoor je maar halve aandacht nodig hebt zijn taken die je na een korte onderbreking bijna moeiteloos weer hervat, zoals het beantwoorden van eenvoudige e-mails.

Overige handige tips

Laat je laptop nooit onbeheerd staan. Ook niet als je ‘héél even’ moet plassen. Kinderen zijn vliegensvlug. Vergrendel altijd je scherm en toetsenbord. Op een Windows-laptop kan dat heel makkelijk door de Windowstoets ingedrukt te houden en tegelijkertijd op de L (lock) te drukken. Je kunt het scherm weer unlocken door je wachtwoord in te voeren.

Schakel alle overige afleidingen uit zoals social media en meldingen op je telefoon. Als je dan even een moment hebt dat je voluit kunt werken dan kun je die ook helemaal benutten.

Vul een doos met speciale dingen waar ze alleen mee mogen spelen als jij aan het werk bent. Bijvoorbeeld een grote partij dominostenen of clicks van Marktplaats, leuke werkboekjes, stiften en gekleurd papier of andere dingen waar je kinderen erg graag mee spelen.




Bekijk het overzicht van alle actuele thuiswerk vacatures.

Op de hoogte blijven van nieuwe vacatures? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief en meld je aan op ons Telegram kanaal.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.